Τρέξιμο και χορός

Αν όχι η καλύτερη, σίγουρα η πιο διασκεδαστική μορφή εναλλακτικής εκγύμνανσης

Share

Μία δραστηριότητα που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους καθώς εκτός από γυμναστική είναι και διασκέδαση.
Επιπλέον προσφέρει μία τεράστια γκάμα επιλογών αφού υπάρχουν αμέτρητα είδη και στιλ χορών ανάλογα με τη διάθεση, την ιδιοσυγκρασία, τα ακούσματα και το γούστο του καθενός. Σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν εντάξει τον χορό στη ζωή τους ακολουθώντας μαθήματα για την εκμάθηση ενός ή και περισσότερων στιλ.

Δρομείς και χορός
Ένας δρομέας δεν πρόκειται να επωφεληθεί σημαντικά από τον χορό σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, εκτός ίσως από μία ενδεχόμενη βελτίωση της μυϊκής του δύναμης στα κάτω άκρα. Όμως η συστηματική ενασχόληση με τον χορό θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τη νευρομυϊκή του συναρμογή, τον συντονισμό και τον έλεγχο της κίνησης και του σώματος. Επίσης αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική προπόνηση, ανάλογα με το είδος του χορού φυσικά, αφού ένας γρήγορος χορός αναγκάζει τον οργανισμό να δουλέψει σε υψηλή καρδιακή συχνότητα για αρκετό χρονικό διάστημα όπως συμβαίνει και σε μία δρομική προπόνηση μέτριας ή και υψηλής έντασης.

Για να δείτε πώς συνδυάζονται τρέξιμο και μυϊκή ενδυνάμωση πατήστε εδώ.

Χορός και τρέξιμο
«Ένας δρομέας ανταποκρίνεται αρκετά καλά στον χορό» μας λέει ο Μιχάλης Γκούσης, καθηγητής και ιδιοκτήτης σχολής χορού αλλά και δρομέας. «Οι άνθρωποι που τρέχουν παρουσιάζουν αρκετά καλή απορρόφηση του ρυθμού, ενώ το σώμα τους γνωρίζει πώς να εκτελεί κινήσεις της λεκάνης και των γοφών. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων βέβαια έχουν μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτό καθώς έχουν συνηθίσει σε πιο μονοδιάστατες, επαναληπτικές κινήσεις (όπως το τρέξιμο) όμως το γεγονός ότι έχουν πολύ καλή αντοχή τους βοηθά σημαντικά. Όλοι οι δρομείς επίσης ανταποκρίνονται πολύ καλά στις κινήσεις των γρήγορων χορών όπως rock n roll, mambo και tsa tsa» συνεχίζει ο κ. Γκούσης.    

Πότε;
Είναι δύο ασχολίες που καλό είναι να γίνονται διαφορετικές ημέρες καθότι και οι δύο επιβαρύνουν τα πόδια αλλά και τη μέση. Ιδιαίτερα όταν προηγείται το τρέξιμο και ακολουθεί ο χορός, η ορθοστασία αλλά και οι κινήσεις του θα κουράσουν κι άλλο τα πόδια σας και θα δυσκολέψουν την αποκατάσταση ενώ μπορεί να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, αν ο χορός προηγείται, προτιμήστε αν τρέξετε να εκτελέσετε μία χαλαρή προπόνηση αποφεύγοντας τις εντάσεις αλλά και τα ανώμαλα εδάφη.

Σχόλιο:
Και οι δύο είναι εξαιρετικές ασχολίες που μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά (με λίγη προσοχή στη διάταξη του προγράμματός σας ίσως) χωρίς να επηρεάζει σημαντικά η μία την άλλη είτε αρνητικά είτε θετικά. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός υστερεί στο κομμάτι της ενδυνάμωσης του κορμού και των άνω άκρων.

Βαθμολογία: 8/10

Δημοσίευση στο Runner νο. 66, ως μέρος του Runner’s Special για τις εναλλακτικές μορφές εκγύμνασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρέξιμο και κολύμβηση
Κάντε τη διαφορά εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά σας με έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης
Σφιχτή κοιλιά σε 5'
Δυναμώστε και γραμμώστε τους κοιλιακούς σας με μόνο 5 λεπτά την ημέρα!
Τρέξιμο και ποδηλασία
Πώς αλληλεπιδρά το τρέξιμο και το ποδήλατο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο