Άλσος Συγγρού , Κηφισιά

Ή αλλιώς Κτήμα Συγγρού. Ο παράδεισος των βορείων προαστίων. Ένα απο τα καλύτερα μέρη για τρέξιμο στη Κηφισιά

Share

Ένας πραγματικός παράδεισος που έρχεται να μας θυμίσει πώς είναι να τρέχεις και να περπατάς στη φύση είναι το Άλσος Συγγρού ή αλλιώς Άλσος Αναβρύτων που βρίσκεται στα σύνορα των περιοχών της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και των Μελισσίων. Πρόκειται για μία έκταση μεγαλύτερης των 1.000 στρεμμάτων που το ανθρώπινο χέρι δεν έχει πειράξει παρά ελάχιστα και που καθημερινά δεκάδες δρομείς, ποδηλάτες και περιπατητές επισκέπτονται για τις προπονήσεις αλλά και τις εξερευνήσεις τους. Ανακαλύψτε το!

Λίγα λόγια για το μέρος
Πρόκειται για ένα από τα λίγα αυθεντικά, φυσικά πάρκα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας που καλύπτει μία έκταση 1.100 στρεμμάτων. Εντός του υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με δέντρα, κυρίως πεύκα, και θάμνους, ενώ το οδικό του δίκτυο αποτελείται από μερικούς μεγάλους καλοσχηματισμένους χωματόδρομους αλλά και αρκετά μονοπάτια που τους συνδέουν και που έχουν χαρακτεί κυρίως από ποδηλάτες. Το έδαφος είναι χωμάτινο σε όλη σχεδόν την έκταση ενώ περιφερειακά υπάρχει κι ένας ασφάλτινος δρόμος. Υπάρχουν ακόμα ένα μικρό στάδιο στίβου (χωμάτινο), κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και της σχολής Αναβρύτων, αλλά και ένας ναός γοτθικού ρυθμού του Αγ. Ανδρέα. Τέλος, ένα τμήμα των εκτάσεων χρησιμοποιούνται από τις σχολές μελισσοκομίας και ανθοκομίας του ΙΓΕ. Η κίνηση των οχημάτων δεν επιτρέπεται στο εσωτερικό κι έτσι δρομείς, περιπατητές και ποδηλάτες απολαμβάνουν ανενόχλητοι τις βόλτες και τις προπονήσεις τους. Το άλσος είναι ανοιχτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Η πρόσβαση 
Τα λεωφορεία που κινούνται επί της Κηφισίας σταθμεύουν ακριβώς έξω από την είσοδο του άλσους (στάση «ΚΑΤ», γραμμές 500, 550, Α7 και Χ14). Επίσης σε απόσταση μόλις 1 χλμ. από το άλσος βρίσκεται ο σταθμός «ΚΑΤ» του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου του ΗΣΑΠ. Αν είστε από αυτούς τώρα που προτιμούν να μετακινούνται με τα δικά τους οχήματα, η πρόσβαση είναι εξίσου εύκολη αφού υπάρχει είσοδος αλλά και χώρος στάθμευσης επί της Λεωφ. Κηφισίας ακριβώς απέναντι από το γενικό νοσοκομείο «ΚΑΤ».

Η διαδρομή
Υπάρχουν δεκάδες διαδρομές που μπορεί να σχηματίσει κανείς αφού η έκταση είναι μεγάλη ενώ το οδικό δίκτυο είναι αρκετά αναπτυγμένο. Οι τρείς πιο κοινές διαδρομές που τρέχονται από τους δρομείς είναι αυτές που θα δείτε στον χάρτη. Η μπλε διαδρομή είναι περιμετρική με έντονο ανάγλυφο και εναλλαγές ασφάλτινων και χωμάτινων κομματιών καλύπτοντας μία συνολική απόσταση 4.000 μ. Η κόκκινη διαδρομή έχει απόσταση λίγο περισσότερο από 2 χλμ. (2.080 μ.), πατά πάνω σε χωμάτινους δρόμους ενώ έχει ένα μεγάλο κατηφορικό κι ένα μεγάλο ανηφορικό κομμάτι. Επιπλέον, ορισμένα κομμάτια της διαδρομής προσφέρονται και για προπονήσεις ανηφόρας (ενδεικτικά το κίτρινο τμήμα έχει απόσταση 750 μ.). Η πράσινη διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.200 μ., πατά πάνω σε άσφαλτο και χωματόδρομο ενώ είναι αρκετά επίπεδη, ιδανική για ένα χαλαρό τρέξιμο ή ένα δυνατό tempo run. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα στον καθένα να φτιάξει τη δική του διαδρομή καθώς η διάταξη των δρόμων προσφέρεται για κάτι τέτοιο ενώ υπάρχει και το χωμάτινο στάδιο που έχει μήκος 200 μ.

Extras
+ Μοναδικό, φυσικό περιβάλλον 
+ Ποικιλία διαδρομών και εικόνων
+ Εύκολη πρόσβαση 
– Έλλειψη φωτισμού

Δημοσίευση στο Runner νο. 79 στη στήλη Διαδρομές / Πόλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αθλητικό Κέντρο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής»
Ένα δρομικό, αθλητικό κέντρο για τρέξιμο στα Ανατολικά της Αθήνας
Περιβάλλων χώρος Ζαππείου
Τρέχοντας στο κέντρο της πόλης της Αθήνας
Λόφος Λυκαβηττού
Τρέξιμο με θέα την Αθήνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο