Δάσος Αγ. Χριστόφορου, Αγρίνιο

Μία όμορφη διαδρομή για τρέξιμο στην πόλη του Αγρινίου

Share

Η αναζήτηση μας για νέες διαδρομές στην Ελλάδα μας οδήγησε στο Αγρίνιο. Εκεί με τη βοήθεια φίλων του περιοδικού τρέξαμε στον πανέμορφο δάσος του Αγίου Χριστόφορου, ένα μέρος που κάθε δρομέας θα αγαπήσει όταν επισκεφθεί για την προπόνησή του καθώς συνδυάζει ωραία διαδρομή και μοναδικό φυσικό τοπίο.

Λίγα λόγια για το μέρος
Πρόκειται για ένα δάσος που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου στην ανατολική πλευρά. Έχει πάρει το όνομά του από το ιερό ναό του Αγ. Χριστοφόρου, του πολιούχου της πόλης που βρίσκεται στη νότια πλευρά του λόφου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει χτισθεί νέος ναός που τιμά τον Αγ. Χριστόφορο στο κέντρο της πόλης. Το δάσος του Αγίου Χριστοφόρου δημιουργήθηκε από τεχνητή αναδάσωση της Δασικής Υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από χαλέπιο πεύκη με μικρές νησίδες ευκαλύπτου και κυπαρισσιού ενώ καλύπτει μία συνολική επιφάνεια περίπου 450 στρεμμάτων. Το προσβάσιμο μέρος του λόφου ουσιαστικά αποτελείται από έναν κεντρικό, αρκετά πλατύ χωματόδρομο που διατρέχει τον λόφο από την αρχή έως το τέλος του, ο οποίος συνδέεται με πολλά μονοπάτια και διαδρομές που έχουν χαράξει κυρίως ποδηλάτες. Σήμερα αρκετοί δρομείς και περιπατητές το επισκέπτονται για να κάνουν ανενόχλητοι τη βόλτα ή την προπόνησή τους αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος των οχημάτων στο εσωτερικό.

Η πρόσβαση
Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στον χώρο είτε με όχημα είτε ακόμα και με τα πόδια από το κέντρο της πόλης αρκεί να κινηθεί ανατολικά. Υπάρχουν δύο είσοδοι στο δάσος, η μία βρίσκεται στην πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου και η άλλη στην πλευρά του παλιού νοσοκομείου της πόλης.

Η διαδρομή
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ξεκινά από το νότιο τμήμα (Α) και κινείται πάνω στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες διαδρομές που μπορεί να τρέξει κανείς. Η κλίση σε κάποια σημεία είναι ελαφρώς ανηφορική (κυρίως στο 2ο χλμ. της διαδρομής) και σε κάποια άλλα σχετικά κατηφορική. Στο μεγαλύτερο της τμήμα είναι επίπεδη ενώ η ποιότητα του εδάφους είναι αρκετά καλή, χωρίς ιδιαίτερες λακκούβες και με καλή ποιότητα χώματος. Μιας και δεν υπάρχει παράλληλος δρόμος, στο τέλος του κεντρικού δρόμου (Β) κάναμε αναστροφή και γυρίσαμε. Όταν επιστρέψαμε στο αρχικό σημείο είχαμε συμπληρώσει 5,04 χλμ. χωρίς πραγματικά να το καταλάβουμε αφού τρέχαμε μέσα στα δέντρα σε ένα μοναδικό, φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για Long Run ή ελεύθερο τρέξιμο ενώ στα πιο επίπεδα κομμάτια μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαλειμματική προπόνηση. Είναι σίγουρα ιδανικό για καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχει μεγάλα σκιερά κομμάτια αλλά και αρκετές φυσικές πηγές που θα σας δροσίσουν.

Extras
+ Υπέροχο φυσικό περιβάλλον
+ Μεγάλη διαδρομή
+ Πολλές επιλογές μονοπατιών
– Έλλειψη φωτισμού    

Ευχαριστούμε την πρωταθλήτρια αντοχής Ελένη Νικολοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της στην παρουσίαση της συγκεκριμένης διαδρομής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασύρματος Αγ. Δημήτριος
Πράσινη ελπίδα – τρέχουμε στη νότια Αθήνα
Δασύλλιο, Πάτρα
Ένας πευκόφυτος λόφος κοντά στην καρδιά της πόλης της Πάτρας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο