Βασιλικά Κτήματα, Τατόι

Επίγειος παράδεισος! Τρέξιμο στα βόρεια προάστια

Share

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της γκρίζας και κουραστικής πόλης η φύση μπορεί να οργιάσει, τα δέντρα να προσφέρουν απλόχερα οξυγόνο, οι μυρωδιές να είναι και πάλι αληθινές. Τρανή απόδειξη για αυτό είναι τα πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου που έρχονται να μας θυμίσουν την πραγματική φύση και ζωή αλλά και να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές προπόνησης και χαλάρωσης!

Λίγα λόγια για το μέρος
Πρόκειται για μία τεράστια έκταση που ξεπερνά τα 40.000 στρέμματα και απέχει μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας δεν θυμίζει όμως σε τίποτα το σκηνικό της πόλης. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας μέσα σε ένα πραγματικό δάσος με πλούσια βλάστηση και ψηλά δέντρα. Στην περιοχή ξεχωρίζει ο πυρήνας της εγκατάστασης όπου υπάρχουν ορισμένα παλιά κτίρια ενώ γύρω υπάρχει οδικό δίκτυο που κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις πάνω σε ασφάλτινους δρόμους αλλά και χωματόδρομους. Η έκταση των βασιλικών κτημάτων ανήκει επίσημα από το 2002 στο ελληνικό κράτος ενώ έχει σημαντική ιστορική αξία για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία καθώς εκεί ορκίστηκαν κάποιες παλαιότερες κυβερνήσεις.

Η πρόσβαση
Για να προσεγγίσει κανείς τα κτήματα πιθανότατα θα χρειαστεί δικό του μέσο. Η πρόσβαση, ωστόσο, δεν είναι δύσκολη και πραγματοποιείται κυρίως από την Εθνική Οδό από διάφορες εξόδους. Η διαδρομή που επιλέξαμε έχει πρόσβαση από το Κρυονέρι. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βγείτε στην έξοδο Αγ. Στέφανος – Κρυονέρι κι από εκεί αμέσως να στρίψετε αριστερά προς Κρυονέρι. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον Κεντρικό δρόμο του Κρυονερίου (Λεωφ. Κρυονερίου) μέχρι το τέλος της φτάνετε στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας όπου θα πρέπει να σταθμεύσετε το όχημά σας (υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος) καθώς εκεί βρίσκεται η αρχή της διαδρομής μας. Η μοναδική γραμμή του ΟΑΣΑ που συνδέει το Κρυονέρι με κάποια κεντρική περιοχή είναι του λεωφορείου 509, Ζηρίνειο – Κρυονέρι, που ξεκινά από την Κηφισιά και κάνει τέρμα στη Νέα Πλατεία, πολύ κοντά στο σημείο που ξεκινά η διαδρομή μας.

Η διαδρομή
Η διαδρομή που τρέξαμε ξεκινά από το σημείο Α, στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και συνεχίζει στη Λεωφ. Κρυονερίου. Αρχικά, ο δρόμος είναι ασφάλτινος όμως σύντομα γίνεται χωματόδρομος και συνεχίζει περνώντας ακριβώς έξω από το Νέο Νεκροταφείο Κρυονερίου. Ακολουθώντας συνεχώς τον ίδιο δρόμο  που μετά από 1 χλμ. περίπου στενεύει, στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε (σημείο B) συνεχίστε δεξιά. Λίγο αργότερα, θα βρεθείτε σε ένα σταυροδρόμι συνεχίστε όμως και πάλι ευθεία στον ίδιο δρόμο μέχρις ότου να σας βγάλει στο φυλάκιο εισόδου στα Βασιλικά Κτήματα και να εισέλθετε στο κέντρο των εγκαταστάσεων. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο περνάτε δίπλα από τους τάφους (σημείο Γ) και τα ιστορικά κτίρια της εγκατάστασης. Σε εκείνο το σημείο, στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε το μονοπάτι που περνά μέσα από το δασόκτημα Τατοϊου για να επιστρέψετε στο σημείο Γ όπου βρεθήκατε στην αρχή της διαδρομής σας.  Η συνολική απόσταση της συγκεκριμένης διαδρομής είναι ακριβώς 15 χλμ. με το κομμάτι Α-Β να έχει απόσταση 2,5 χλμ. (5 χλμ. στη συγκεκριμένη διαδρομή καθώς θα το διανύσετε 2 φορές). Φυσικά, μέσα στο δάσος μπορείτε να σχηματίσετε δεκάδες διαφορετικές διαδρομές.

EXTRΑS
+ Απαράμιλλη φυσική ομορφιά
+ Μεγάλες διαδρομές, ιδανικές για Long Run
+ Δυνατότητα πολλών, διαφορετικών διαδρομών
+ Άνετο παρκάρισμα
–  Ανοιχτό από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου
–  Δύσκολη πρόσβαση με τα Μ.Μ.Μ
–  Μηχανές μότο κρος στον χώρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (Ε.Α.Κ.Ν.), Ελληνικό
Διαδρομή πρότυπο! Τρέχουμε στα νότια προάστια της Αθήνας στο Ελληνικό
Άλσος Προμπονά, Περισσός
Ένα πάρκο πρότυπο για τρέξιμο οχι πολύ μακριά απο το κέντρο της Αθήνας
Πάρκο Νέας Ζωής, Περιστέρι
Ο Δήμος Περιστερίου, ο μεγαλύτερος της Δυτικής Αθήνας τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, σίγουρα θα μπορούσε, και θα έπρεπε, να διαθέτει πολύ περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους για τρέξιμο. Όμως με δεδομένη την Ελληνική πραγματικότητα το παρκάκι Νέας Ζωής στην ομώνυμη συνοικία, αποτελεί μια πραγματική όαση.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο