Δρομείς & επαγγέλματα

Πώς η καθημερινή εργασία επηρεάζει το τρέξιμο και αντιστρόφως

Share

Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι οκτώ ή και παραπάνω ώρες την ημέρα, να «στριμώχνεις» στο πρόγραμμά σου και τις υπόλοιπες δουλειές και στη συνέχεια να πηγαίνεις για προπόνηση; Πόσο «διαφορετική» είναι η καθημερινότητα ενός δρομέα που εργάζεται σε γραφείο, από εκείνη ενός που περνά το «οκτάωρό» του σε εξωτερικό χώρο, εκτελώντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες; Και τελικά, ποια είναι η ιδανική μορφή άσκησης ανάλογα με το επάγγελμά του;

Σ’ αυτό το Runner’s Special θα δούμε τις κατηγορίες των επαγγελμάτων και πώς επηρεάζουν και επηρεάζονται από το τρέξιμο. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους κινδύνους που κρύβονται ανάλογα με το είδος της εργασίας, να βρούμε απαντήσεις, ενώ θα σας προσφέρουμε και χρήσιμες συμβουλές, ώστε να προστατεύετε το σώμα και τον οργανισμό σας ανάλογα με τις συνθήκες της εργασίας σας.

Τέλος, επτά φανατικοί δρομείς με εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα θα μας μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και πώς τις αντιμετωπίζουν, αλλά και το πόσο και πώς έχει αλλάξει το τρέξιμο την απόδοση στη δουλειά τους και τη ζωή τους γενικότερα.

Οι κατηγορίες των επαγγελμάτων

Η εργασία είναι μία βασική δραστηριότητα για τον άνθρωπο. Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στη Γη προχώρησε στη δημιουργία των πρώτων του έργων. Σταδιακά, η εργασία του εξελίχθηκε, δημιουργώντας τις πρώτες «κατηγορίες» επαγγελμάτων. Πλέον, μετά από πολλά χρόνια και σαρωτικές αλλαγές, αλλά και τη ραγδαία είσοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι κατηγορίες αυτές έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά.

Σήμερα, οι κυριότερες κατηγορίες είναι αυτές των υπαλλήλων γραφείου, των επαγγελμάτων που απαιτούν ορθοστασία (πωλητές, υπάλληλοι καταστημάτων, κομμωτές/τριες κ.ά.), αυτών που απαιτούν εγκεφαλική προσπάθεια και δεν εκτελούνται απαραίτητα σε γραφείο (ιατροί, δάσκαλοι, στελέχη εταιρειών κ.ά.), των επαγγελμάτων με εξειδικευμένες κινήσεις που εκτελούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (οδοντίατροι, τεχνίτες, εργάτες κ.ά.), των επαγγελμάτων με εξειδικευμένες πιο βαριές κινήσεις σε εξωτερικό περιβάλλον (τεχνίτες, ξυλουργοί κ.ά.) και τα βαριά (ή βαρέα) επαγγέλματα (βατραχάνθρωποι, ανθρακωρύχοι κ.ά.). Τέλος, μία ακόμα κατηγορία είναι και αυτή των «οικιακών» επαγγελμάτων που πλέον, σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, δεν απασχολεί μόνο τις γυναίκες.

Για να δείτε θέματα προπονήσεων πατήστε εδώ.

Οι διαφορετικοί παράγοντες

Κάθε εργασία επιβαρύνει διαφορετικά τους εργαζόμενους. Παράγοντες, όπως η φύση της εργασίας, ο εργασιακός χώρος (εσωτερικό, εξωτερικό περιβάλλον – κλιματολογικές, καιρικές συνθήκες), οι ώρες εργασίας, το ωράριο, η σωματική καταπόνηση ή η πνευματική εργασία, η κίνηση ή η στάση, καθώς και πολλά άλλα, παίζουν σημαντικό ρόλο και για το βαθμό καταπόνησης και κατανάλωσης ενέργειας.
Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα οφέλη από τη συστηματική προπόνηση μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε έναν υπάλληλο γραφείου κι έναν πωλητή. Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων, οι κινήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας, η στάση του σώματος, αλλά και οι ενεργειακές απαιτήσεις της εργασίας διαφέρουν σημαντικά.

Πόσο σημαντικό είναι το τρέξιμο;

Το τρέξιμο γενικά φαίνεται να αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης για τους περισσότερους επαγγελματίες. Κι αυτό γιατί βελτιώνει σημαντικά την καρδιαναπνευστική αντοχή που είναι ίσως η σημαντικότερη φυσική ικανότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Επιπλέον, το τρέξιμο βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς.
Ιδιαίτερα για όσους περνούν αρκετές ώρες τις ημέρας σε κλειστούς χώρους ή/και στο γραφείο είναι σίγουρα μία εξαιρετική επιλογή.
Άλλωστε, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της εποχής μας είναι η υποκινητικότητα που συνδέεται με αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, καθώς και με προβλήματα υγείας και είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που εκτελούν τέτοια επαγγέλματα.

Εκτός των άλλων, αποτελεί έναν εξαιρετικό μηχανισμό αποσυμπίεσης από το άγχος που προκαλείται όχι μόνο στην εργασία, αλλά και από την καθημερινότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει για τους ενήλικες 18-65 ετών τουλάχιστον 150’ μεσαίας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα ή 75’ πιο έντονης αερόβιας άσκησης ή έστω κάποιον συνδυασμό τους, αλλά και 1-2 φορές ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης τουλάχιστον για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Ας δούμε στη συνέχεια, τους σημαντικότερους «κινδύνους» από κάθε είδους εργασία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψετε το σώμα και τον οργανισμό σας τις ώρες της δουλειάς, αλλά και συστάσεις για την προπόνησή σας.

Φροντίστε την υγεία σας με θέματα που θα βρείτε πατώντας εδώ.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κίνδυνοι
• Μικρές ενεργειακές δαπάνες κατά τη διάρκεια της εργασίας
• Κακή στάση σώματος
• Κακή κυκλοφορία αίματος, κυρίως στα κάτω άκρα
• Δυσκοιλιότητα

Συμβουλές
Στην εργασία
• Προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε 30’-60’ και να κάνετε μερικά βήματα
• Δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο που κάθεστε στην καρέκλα, την απόσταση από τον υπολογιστή σας και γενικότερα την στάση του σώματος και της σπονδυλικής σας στήλης
• Φροντίστε να διατηρείτε σωστή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας
• Κάθε 3-4 ώρες σηκωθείτε και περπατήστε ή ανεβείτε/κατεβείτε σκάλες για 3’-4’

Στην προπόνηση
• Προτιμήστε το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους
• Βάλτε ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων στο καθημερινό σας πρόγραμμα
• Εκτελείτε σε κάθε σας προπόνηση διατάσεις για τη ράχη και τους δικέφαλους μηριαίους

Συμβουλές για τη σωστή στάση σώματος στον υπολογιστή

Στην καρέκλα
1. Καθίστε αναπαυτικά, «σπρώχνοντας» τους γοφούς σας όσο πιο πίσω γίνεται.
2. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας, ώστε τα γόνατά σας να είναι σχεδόν παράλληλα, ή έστω λίγο πιο χαμηλά από τους γοφούς σας.
3. Φροντίστε ότι η πλάτη σας υποστηρίζεται σε όλη της την επιφάνεια. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε ενισχυτικά μαξιλάρια.
4. Αφήστε τους ώμους χαλαρούς και μην τους πιέζετε με τα μπράτσα της καρέκλας.

Στον υπολογιστή
1. Καθίστε κοντά στο γραφείο.
2. Τα μάτια σας θα πρέπει να βρίσκονται στην ευθεία με το άνω μέρος της οθόνης σας ή έστω 4-5 εκατοστά πιο κάτω από αυτό.
3. Φροντίστε το πληκτρολόγιο να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε οι ώμοι σας να είναι χαλαροί, οι αγκώνες ανοιχτοί και τα χέρια σας στην ευθεία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ

Κίνδυνοι
• Κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα
• Κακή αναπνευστική λειτουργία (λόγω της πίεσης στο θώρακα)

Συμβουλές

Στην εργασία
• Φορέστε ανατομικά παπούτσια στην εργασία σας
• Προτιμήστε αθλητικά μοντέλα με μεγάλο drop
• Προσπαθήστε να κάθεστε κάθε 2-3 ώρες για μερικά λεπτά
• Μετά την εργασία σας κάνετε διατάσεις που αποφορτίζουν τους μυς της ράγχης, των ποδιών και χαλαρώνουν τη μέση

Στην προπόνηση
• Προτιμήστε το τρέξιμο σε επίπεδες και ομαλές επιφάνειες. Το ανώμαλο έδαφος ενδεχομένως να καταπονήσει περαιτέρω τη μέση σας
• Αποφύγετε ή περιορίστε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη
• Προτιμήστε παπούτσια με καλή αντικραδασμική ικανότητα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Κίνδυνοι
• Έκθεση στον ήλιο, έκθεση στο κρύο/ζέστη (για τους εξωτερικούς χώρους)
• Έντονη σωματική καταπόνηση
• Τραυματισμοί

Συμβουλές

Στην εργασία
• Εκτελέστε σωστά τις κινήσεις στη δουλειά σας, ρίχνοντας το βάρος στα πόδια και προστατεύοντας τη μέση σας
• Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε μερικά λεπτά κάθε 1-2 ώρες
• Καταναλώστε ένα σνακ κάθε 2-3 ώρες και φροντίστε να λαμβάνετε αρκετά υγρά
• Ξεκουραστείτε για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν πάτε για την προπόνησή σας

Στην προπόνηση
• Εστιάστε στη βελτίωση της αντοχής σας
• Αποφύγετε ή περιορίστε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη

ΠΡΟΣΩΠΑ

Επτά δρομείς με διαφορετικά επαγγέλματα μοιράζονται μαζί μας τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τα μυστικά τους για το πώς τις αντιμετωπίζουν, αλλά και πώς το τρέξιμο έχει αλλάξει την πραγματικότητά τους και την απόδοσή τους στην εργασία τους!

Γρηγόρης Ιωσηφίδης
Επαγγελματίας δύτης, τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών
Μαραθώνιος: 3:19:47

Μπορεί να συνδυαστεί το τρέξιμο με μία «βαριά» εργασία; Ο Γρηγόρης Ιωσηφίδης, επαγγελματίας δύτης, τα συνδυάζει εδώ και πολλά χρόνια. Καλύπτει 4-5 φορές την εβδομάδα αρκετά χιλιόμετρα, ενώ μετρά και πολλές αγωνιστικές συμμετοχές από τα 5χλμ. έως και τον Μαραθώνιο αλλά και στο Τρίαθλο. Ο Γρηγόρης ανήκει στις περιπτώσεις που ξεκίνησε το τρέξιμο λόγω… εργασίας. «Παλαιότερα έκανα ποδηλασία, αλλά όταν άρχισα να ταξιδεύω στο εξωτερικό λόγω της εργασίας μου δεν μπορούσα να συνεχίσω. Οπότε ξεκίνησα το τρέξιμο, γιατί ήταν ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να συνεχίσω την προπόνησή μου».

Και είναι χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί βλέπει μεγάλη διαφορά από τότε που ξεκίνησε: «Αποδίδω πολύ καλύτερα και στη δουλειά και στο τρέξιμο από τότε που ξεκίνησα. Άλλωστε δεν τρέχω μόνο για να κυνηγάω τους χρόνους, αλλά για την εγκεφαλική ευχαρίστηση που μου προσφέρεται».
Πότε, όμως, τρέχει κάποιος που εργάζεται κάτω από αρκετά δύσκολες και κοπιαστικές συνθήκες; «Οι συνθήκες εργασίας στη θάλασσα δεν είναι ό, τι πιο εύκολο και τις περισσότερες φορές είναι κουραστικές. Μετά την δουλειά, όμως, τρέχω για να ξεκουραστώ. Αυτό είναι κάτι που μόνο όσοι κάνουν προπόνηση μπορούν να το καταλάβουν».

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πολλά ταξίδια απαιτεί συνεχείς αλλαγές και στην προπόνηση. «Στην εργασία μου μόνο θετικά με επηρεάζει το τρέξιμο, είτε μιλάμε για αγώνα ή για προπόνηση. Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στο Τόγκο, έβγαινα για προπόνηση το πρωί και υπήρχαν πολλοί δρομείς στον δρόμο που έτρεχαν μαζί, ακολουθώντας όλοι ένα γκρουπ δρομέων με τύμπανα. Έμπαινα και εγώ μαζί τους και έτρεχα στο άγνωστο, όπου πήγαιναν τους ακολουθούσα. Έτσι γίνεται σε κάθε ταξίδι για δουλειά, συνέχεια στο άγνωστο τρέχω, κάτι που με βοηθάει να χαλαρώνω».

Μαρία Φουσέκη
Senior Consultant, στην Deloitte Accounting Compliance & Reporting Services
10χλμ.: 51:00
Ημιμαραθώνιος: 2:03:07

H Μαρία εργάζεται σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Περνά αρκετές ώρες της ημέρας στο γραφείο της, ενώ θα βγει για προπόνηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Έτρεξε για πρώτη φορά σ’ έναν αγώνα 5χλμ. Η εμπειρία του τερματισμού την εντυπωσίασε κι έτσι άρχισε το τρέξιμο. Έχει τερματίσει αρκετούς αγώνες, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση είναι ο Ημιμαραθώνιος. Μέσα στην εβδομάδα ανυπομονεί να έρθει η ημέρα της προπόνησης. Είναι ένας τρόπος να αποβάλει την ένταση, να ξαναβρεί την ενέργειά της, ενώ αισθάνεται ότι αφιερώνει ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό της.

Το γεγονός αυτό της δίνει μία ισορροπία. «Το τρέξιμο με βοηθάει να βρίσκω μια ισορροπία ως άνθρωπος γενικά, η οποία με βοηθάει κατά συνέπεια και ως επαγγελματία».
Δεν γνωρίζουν, όμως, όλοι στο χώρο εργασίας της ότι η Μαρία είναι δρομέας… «Επειδή εκτελώ τα Long Run στο δρόμο αρκετές φορές έρχονται συνάδελφοι και με ρωτάνε αν ήμουν εγώ που έτρεχα στη γειτονιά τους το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί και πραγματικά απορούν για το τι κάνω».

Για την Μαρία το τρέξιμο είναι ακόμα πιο απαραίτητο, όταν ο φόρτος εργασίας είναι πιο μεγάλος: «Όσο πιο δύσκολη γίνεται η δουλειά, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη νιώθω να τρέξω και έτσι πάντα βρίσκω τον χρόνο και τον τρόπο να τα συνδυάσω».
Είναι όμως και μία προσωπική επιβεβαίωση: «Μία επιβεβαίωση ή ένα μπράβο μπορεί να μου δείξουν ότι είμαι καλή στη δουλειά μου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να νιώσω καλά με τον εαυτό μου, δε μου δίνει την αίσθηση ολοκλήρωσης. Μια καλή προπόνηση, ένας αγώνας ή ένα καινούριο ρεκόρ με κάνουν να νιώσω καλά σαν Μαρία και να αισθανθώ περήφανη γι’ αυτό που πέτυχα».

Κωνσταντίνος Γαλανόπουλος
Διανομέας
10χλμ.: 31:32
Ημιμαραθώνιος: 1:10:37

Δρομέας με καλές επιδόσεις που αγωνίζεται και διακρίνεται και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας στα 10χλμ. σε δημόσια οδό κερδίζοντας το Run Greece της Λάρισας. Κι όμως, ο Κώστας περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του πάνω στο μηχανάκι του, αφού εργάζεται ως διανομέας. Τρέχει καθημερινά νωρίς το πρωί, φορτώνοντας αρκετά χιλιόμετρα, και στη συνέχεια ξεκινά τις διαδρομές του σε όλη την Αθήνα με το μηχανάκι.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά μου το τρέξιμο. Αντίθετα, νιώθω ευεξία μετά την προπόνηση, ενώ ανεβαίνει και η ψυχολογία μου. Βέβαια, υπάρχουν και φορές που η προπόνηση είναι πολύ εξαντλητική και βγαίνει η κούραση στη συνέχεια της μέρας και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω τόσο καλά στο φόρτο της εργασίας».
Από την άλλη, δεν έχει κάποιο μυστικό για να τα συνδυάσει: «Το τρέξιμο πρέπει να σου γίνει βίωμα και να το αναζητάς κι όχι να το κάνεις από αγγαρεία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση και να έχεις χτίσει γερά την υπομονή σου!».

Σωτήρης Βιόνης
Τεχνικός καυστήρων & φυσικού αερίου
Μαραθώνιος: 3:26:14

Εδώ και πάνω από 15 χρόνια ο Σωτήρης τρέχει. Και τρέχει αρκετά και συστηματικά. Έχει στην πλάτη του δεκάδες τερματισμούς σε Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο και 10χλμ. Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του, όμως, εργάζεται ως τεχνικός καυστήρων, φορώντας μάσκα και δουλεύοντας σε κλειστούς χώρους με υψηλούς ρίπους κι αέρια.

«Ξεκίνησα το τρέξιμο, όταν πλέον δεν μπορούσα το εσωτερικό περιβάλλον του γυμναστηρίου και ήθελα να βγω έξω στον καθαρό αέρα. Από τότε έχω αλλάξει ως άνθρωπος. Έχει αλλάξει, όμως, και η απόδοσή μου στη δουλειά. Έχω περισσότερη ενέργεια και αντοχή. Επιπλέον, με ‘‘αναγκάζει’’ να προστατεύω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου, λαμβάνοντας πάντα τα μέγιστα προστατευτικά μέτρα. Φυσικά και η ψυχολογία μου είναι πολύ διαφορετική. Είμαι γενικά πιο ήρεμος και αντιμετωπίζω τα καθημερινά προβλήματα με μεγαλύτερη υπομονή».

Η εργασία του όμως, πέρα από την καθημερινή καταπόνηση του, βάζει κι άλλους «φραγμούς». «Στον Μαραθώνιο της Αθήνας κάθε Νοέμβρη, ενώ είναι ένας αγώνας που στοχεύω, δυσκολεύομαι αρκετά να βγάλω το πρόγραμμά μου, καθώς είναι μία εποχή με πολλή δουλειά για μένα. Την άνοιξη, για παράδειγμα, η δουλειά είναι λιγότερη, είμαι σε καλύτερη κατάσταση και η προπόνηση βγαίνει πιο εύκολα».
Φυσικά, η τριβή κι η γνωριμία με αρκετό κόσμο έχει προκαλέσει και αρκετά αστεία όσο κι ευχάριστα περιστατικά!

«Θυμάμαι μία φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, εκεί που έτρεχα άκουσα έναν δρομέα μπροστά μου να παραπονιέται ότι του έπεσε το νερό. Γρήγορα κατάλαβα πως ήταν ένας πελάτης μου. Ανέβασα ρυθμό και του έδωσα το δικό μου, λέγοντάς του ‘‘είδες για να έχει καλό καυστηρατζή; Είναι παντού!’’ Αυτός με κοίταξε έκπληκτος, ώσπου τελικά έβαλε τα γέλια». Μυστικά δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον Σωτήρη. Υπάρχει η καλή διάθεση και η αγάπη να τα συνδυάζεις και να βρίσκεις χρόνο για αυτά που αγαπάς, αλλά και η στήριξη των δικών σου ανθρώπων».

Στέλιος Γεωργίου
Κομμωτής
Μαραθώνιος: 4:11:43

Ο Στέλιος είναι από τους ανθρώπους που έχουν βάλει το τρέξιμο στη ζωή τους από μικρή ηλικία. «Θυμάμαι τον εαυτό μου να τρέχει από πολύ μικρός. Είχα μάλιστα λάβει μέρος και σε αγώνες δρόμου τη δεκαετία του ‘80, όταν δεν έτρεχε πολύς κόσμος».
Είναι σίγουρα από τους δρομείς που απολαμβάνουν το τρέξιμο και δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις επιδόσεις. Από το 2012 τρέχει πιο συστηματικά, ενώ συμμετέχει σε αγώνες από τα 5χλμ. έως και τον Μαραθώνιο, όπου μετρά έως τώρα συνολικά 6 τερματισμούς.

Η δουλειά του είναι αρκετά κοπιαστική, αφού αναγκάζεται να είναι όρθιος για πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Παρόλα αυτά δεν παραπονιέται: «Με το τρέξιμο αισθάνομαι και είμαι πιο υγιής, οπότε αποδίδω καλύτερα και στη δουλειά μου. Όσο κουρασμένος και να είμαι, επειδή αγαπάω πολύ και τη δουλειά μου, αλλά και το τρέξιμο, θα βρίσκω τρόπο να τα συνδυάζω».

Παράλληλα, η συστηματική κι έντονη επαφή με τον κόσμο στο κομμωτήριό του, τον έχει αναδείξει και σαν… ιεραπόστολο του τρεξίματος: «Μέσα από το τρέξιμο έχω δημιουργήσει πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι έρχονται και στο χώρο εργασίας μου κι η μόνη συζήτηση μαζί τους είναι να λέμε ιστορίες για το τρέξιμο. Σε σημείο μάλιστα που επηρεάζουμε και άλλους που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό. Κι έτσι, με το να έρθουν για ένα κούρεμα καταλήγουν να φεύγουν με την ιδέα του τρεξίματος».

Κωνσταντίνα Γρηγορίου
Οδοντίατρος
Μαραθώνιος: 3:45:43

Από τους δρομείς «παλαιάς κοπής», η Κωνσταντίνα τρέχει συστηματικά εδώ και 25 χρόνια, ενώ στο παλμαρέ της έχει τερματισμούς σε αρκετούς αγώνες Μαραθώνιου, αλλά και υπεραποστάσεων, όπως τον Ευχίδειο Άθλο και το Παρανέστι.
Η ημέρα της ξεκινά με προπόνηση: «Τρέχω 5 φορές την εβδομάδα και πάντοτε πρωί. Για μένα είναι μία ιεροτελεστία που με οργανώνει, μου καθαρίζει το μυαλό και με βοηθάει να πάρω αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής μου θα σχεδιάσω όλη μου την υπόλοιπη ημέρα, θα σκεφτώ πώς θα αντιμετωπίσω κάθε μου πρόβλημα και θα αδειάσω το μυαλό μου στη συνέχεια».

Η εργασία της δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την Κωνσταντίνα: «Έχω την τύχη να ορίζω εγώ το πρόγραμμά μου. Αν αισθάνομαι πολύ κουρασμένη, μπορεί να το ‘‘χαλαρώσω’’ λίγο και να μη βάλω ραντεβού. Το ίδιο μπορεί να κάνω και πριν από έναν αγώνα».
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι και δυσκολίες: «Πολύ συχνά συλλαμβάνω τον εαυτό μου να έχω μία πολύ κακή στάση για αρκετή ώρα στη δουλειά. Θεωρώ, όμως, ότι το τρέξιμο με βοηθάει να επανέλθω τόσο σωματικά, όσο και αποβάλλοντας την ένταση. Θα είχα σκεβρώσει αν δεν έτρεχα!».

Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Οδηγός ΤΑΞΙ
Μαραθώνιος: 3:02:21

Οι επιδόσεις του στον Μαραθώνιο είναι αρκετά καλές για ερασιτέχνη δρομέα. Κι, όμως, ο Γιώργος περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του πίσω από ένα τιμόνι! Ποια ήταν, όμως, η αφορμή για να ξεκινήσει το τρέξιμο; «Πάντα µου άρεσε να τρέχω. Από παιδί, σε όποια δουλειά κι αν πήγαινα, πήγαινα τρέχοντας. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι είμαι γεννημένος να τρέχω. Όπως όλοι µας! Είναι η αίσθηση της ελευθερίας… Νιώθω ότι πετάω κι αυτό µε εξιτάρει. Πάντα ήθελα να κάνω έναν Μαραθώνιο. Στο μυαλό µου αυτό ωρίμασε σαν ιδέα λίγο αργά στα 35 µου χρόνια κι από τότε τρέχω µε κανόνες και πρόγραμμα».

Πόσο, όμως, τον επηρεάζει η προπόνηση του στην εργασία του; «Η προπόνηση δε με επηρεάζει αρνητικά και δε θα το επέτρεπα κιόλας. Αντίθετα, με έχει βοηθήσει σημαντικά. Εργάζομαι με μεγαλύτερες αντοχές λόγω καλύτερης φυσικής κατάστασης. Η διαφορά είναι τεράστια. Είμαι πιο ήρεμος, πιο υπομονετικός και παίρνω αποφάσεις µε μεγαλύτερη οξυδέρκεια. Το τρέξιμο είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσής μου».

Δημοσίευση στο Runner 104, του Βασίλη Παπαϊωάννου, Γυμναστή, Προπονητή Δρόμων Αντοχής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα βάρη των δρομέων
«Εγχειρίδιο» εκτέλεσης προπονήσεων ενδυνάμωσης με βάρη αποκλειστικά για δρομείς
Οι συμβουλές του «Αυθεντικού» (μέρος 2ο)
Δες τι πρέπει να προσέξεις την ημέρα πριν αλλά και κατά τη συμμετοχή σου στον 35ο ΑΜΑ
Stand, walk, jog or run?
Επιλέξτε τον σωστό τύπο διαλείμματος στην προπόνηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο