1ος Δρόμος Θυσίας Κακολύρι 1944 – Νέα ημερομηνία

Αγώνας στο Κακολύρι

Share

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Περιβαλλοντολογικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Ταξιαρχών.

ανακοινώνει:

Την διεξαγωγή αγώνων δρόμου απόστασης 10 km, 5 km και 1,5km, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, με την ονομασία 1ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ «ΚΑΚΟΛΥΡΙ 1944», στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των Προέδρων από τα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Γιάννηδες. Χωριάτα οποία συμμετείχαν και είχαν θύματα στα γεγονότα του Μαΐου 1944.

Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν:

Δρόμο θυσίας 10 km

Δρόμο θυσίας 5 km

Δρόμος θυσίας μαθητών 1,5 km (Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023)

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ 10 km

Εκκίνηση: Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 από τη Γέφυρα της Σκοτεινής.

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 10 km. Περνάει μέσα από τα χωριό Πύργος, μέσω του μονοπατιού του Μύλου του Σαντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι, μέσω χωματόδρομου στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι), συνεχίζει μέσω του οικισμού Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.

Σταθμοί τροφοδοσίας με νερά θα υπάρχουν στα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Ταξιάρχες καθώς και στον τερματισμό.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ 5 km

Εκκίνηση: Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:30 από τη Γέφυρα της Σκοτεινής.

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 5 km. Περνάει μέσα από τα χωριά Ταξιάρχες και Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.

Σταθμοί τροφοδοσίας με νερά θα υπάρχουν στους Ταξιάρχες και στον τερματισμό.

Και στις δύο διαδρομές θα παρέχεται κάλυψη από Ιατρό, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εθελοντές διασώστες.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1,5 km

Εκκίνηση: Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 πριντην τέλεση του μνημοσύνου και θα έχει ως αφετηρία τη θέση Βουνάκι στους Ταξιάρχες. Θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων και όποιος άλλος επιθυμεί.

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 1,5 km. Ακολουθεί και συμβολίζει τη διαδρομή την οποία έκαναν οι εκτελεσθέντες Κακολύριανοι από το σημείο συγκέντρωσης στους προς τον τόπο εκτελέσεως.

Μετά τον τερματισμό των μικρών αθλητών θα ακολουθήσουν, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε όλους τους αθλητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια.

Και στους τρεις αγώνες θα υπάρχει χρονομέτρηση με μέριμνα των διοργανωτών.  

Η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής θα γίνεται από τους διοργανωτές του αγώνα μία ώρα πριν την εκκίνηση.

Η απονομή των βραβείων των αγώνων 10 km και 5 km θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2023 στο χώρο του μνημείου όπου και ο τερματισμός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

Τηλ: +30 697 280 8290 (11:00-14:00 & 18:00-21:00)

Email: [email protected],

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

 

Στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας έζησε την τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας του. Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο Κακολύρι και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή του.

 Οι Γερμανοί – συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες – άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες, ακόμα και δεκατετράχρονους εφήβους.

Συγχρόνως με τις συλλήψεις, προέβαιναν σε εμπρησμούς των σπιτιών, σε ξυλοδαρμούς και σε απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές.

Εντός του χωριού εξελίχθηκαν σκηνές βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς· ακόμα και κατά των γυναικών και των παιδιών. Οι συλληφθέντες άντρες, υπό την απειλή όπλων και ξυλοκοπημένοι, οδηγήθηκαν στην πλατεία του χωριού. Κατόπιν, πεζοί και δεμένοι με σκοινιά μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των Ες- Ες, στις Κονίστρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αιχμάλωτοι τουφεκίστηκαν από γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων». Μαζί με τους Κακολύριανους- την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία- εκτελέστηκαν έξι ακόμα κάτοικοι των γειτονικών χωριών , από τον Πύργο, τους Ανδρονιάνους, το Βίταλο και το Ωρολόγιο , σύνολο 30 αθώοι άνθρωποι.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους αυτή έγιναν αφανείς και ανώνυμοι  ήρωες του μεγαλείου της Ελλάδας. Το αίμα τους ενώθηκε με το αίμα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και πότισε το δένδρο της λευθερίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Syros Run 2024
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
2ος Δρόμος Θυσίας Κακολύρι 1944
Δείτε περισσότερα για τον αγώνα
3ος Ipsilantis Trail
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο