23ος Ευχίδειος Άθλος & Δρόμος 9 Μουσών «Ευτέρπη»

Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης

Share
Ευχίδειος Άθλος - λογότυπο

Το διήμερο 6-7 Μαΐου θα διεξαχθεί ο 23ος Ευχίδειος Άθλος και παράλληλα ο Δρόμος 9 Μουσών «Ευτέρπη». Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης.

23os ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ

6-7 ΜΑΪΟΥ 2023
ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ 107,5 ΧΛΜ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Διεθνής όμιλος Ευχίδειος άθλος “ Ο Ευχίδας” με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την διεξαγωγή του 23ου κλασσικού Ευχίδειου άθλου στις 6-7 Μαίου 2023.

Πρόκειται για διεθνή ιστορικό αγώνα υπεροπόστασης, μέσω του οποίου αναβιώνεται ο άθλος του οπλίτη ημεροδρόμου Ευχίδα.

Αμέσως μετά την νικηφόρα και πιο αποφασιστηκή μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές ,το 479 π.Χ. οι άρχοντες του τόπου δεν ησυχάζουν. Θεωρούν ότι το πυρ της πόλης των Πλαταιών είναι μειασμένο από την παρουσία των βαρβάρων. Καλούν αμέσως τον οπλίτη ημεροδρόμο τους Ευχίδα, να τρέξει ως τους Δελφούς για να πάρει καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα.Ο Ευχίδας, έφυγε αμέσως τρέχοντας ασταμάτητα ,μέσα από μονομάτια δάση και βουνά, έφτασε στους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι και μπήκε στο ιερό του Απόλλωνα. Από εκεί επέστρεψε αμέσως από τον ίδιο δρόμο στις Πλαταιές, μεταφέροντας την ιερή αμόλυντη φλόγα. Τον περιμενε όλη η πόλη και οι σύντροφοι του στη μάχη. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ,και αμέσως μετά εξέπνευσε..περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας χαράζοντας πάνω στον τάφο του το επίγραμμα: Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ηλθόε τωδ΄αυθημερόν.

Ο Ευχίδας διένυσε απόσταση 1000 περίπου σταδίων δηλ. σχεδόν 200 χλμ σε 24 περίπου ώρες.

Αυτή η καταπληκτική σελίδα της ιστορίας μας αναβιώνεται κάθε χρόνο , εδώ και 23 χρόνια μέσω του Ευχίδειου άθλου. Ο Ευχίδειος άθλος, δεν είναι ένας απλά ιστορικός αγώνας.

Εχει ένα τεράστιο συμβολισμό της αγνότητας, της καθαρότητας ,της νέας αρχής, του νέου ελεύθερου ξεκινήματος. Ο Ευχίδειος άθλος είναι κάθαρση!!

Ο Ευχίδειος άθλος θα τελεστεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,την στήριξη και συνεργασία των δήμων της διαδρομής, Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Δελφών, καθώς επίσης και την συμμετοχή και στήριξη φίλων σωματείων αλλά και φορέων κατά μήκος της διαδρομής.

Ένας αγώνας,, μοναδικός, ιστορικός Ζήσε την ιστορία! Ξεπέρασε τα όρια σου!!

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 6-7 Μαίου 2023

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου.Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου, κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εκτός από 5χλμ. περίπου στο κανάλι του Μόρνου.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 107,5 χλμ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Σάββατο 6 Μαίου 2023,ώρα 19.00 Πλαταιές

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή 7 Μαίου 2023 Δελφοί

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ: 16 ώρες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ : Θα υπάρχουν 19 επανδρωμένοι σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας και 6 μη επανδρωμένα σημεία νερού.

ΕΠΑΘΛΑ: Μετάλλιο, δίπλωμα και το μοναδικό σύμβολο-έπαθλο η δάδα του Ευχίδα θα δώθούν σε όσους τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Επιπλέον κύπελλα θα δωθούν στους έξι πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες.

Κριτήρια συμμετοχής, απονομές, πρόγραμμα, ‘άλλες παροχές και όλες τις οδηγίες και λεπτομέρειες θα τις βρείτε πολύ αναλυτικά στο site μας :www.euchidiosathlos.gr

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, καθώς επίσης ιατρική μέριμνα με διαρκή παρουσία ασθενοφόρου και γιατρών των αγώνων.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά!

Καλές προπονήσεις , καλή προετοιμασία!!

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ, ΕΞΑΓΝΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, ΦΟΡΕΣΕ ΔΑΦΝΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ!! ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

ΔΡΟΜΟΣ 9 ΜΟΥΣΩΝ -ΕΥΤΕΡΠΗ

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ-ΔΕΛΦΟΙ 59 ΧΛΜ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2023

Ο Διεθνής όμιλος Ευχίδειος άθλος “ Ο Ευχίδας” με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την διεξαγωγή του ΔΡΌΜΟΥ 9 ΜΟΥΣΩΝ -ΕΥΤΕΡΠΗ

Ο Δρόμος 9 Μουσών , θα τελεστεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα την στήριξη και συνεργασία των δήμων της διαδρομής, Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Δελφών, καθώς επίσης και την συμμετοχή και στήριξη φίλων σωματείων αλλά και φορέων κατά μήκος της διαδρομής.

Ένας αγώνας,, μοναδικός, ιστορικός Ζήσε την ιστορία! Συνάντησε τις Μούσες στον Ελικώνα!

ΔΡΟΜΟΣ 9 ΜΟΥΣΩΝ-ΕΥΤΕΡΠΗ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ-ΔΕΛΦΟΙ 59 ΧΛΜ.

Ο Δρόμος 9 Μουσών , είναι ένας θεματικός αγώνας , συνδεδεμένος με την ιστορία και την μυθολογία μας, όπως συνηθίζουμε. Οι αγώνες του “Ευχίδα” ‘αλλωστε, έχουν πάντα έντονο ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.Τον ονομάζουμε δρόμο 9 Μουσών, διότι ένα μεγάλο μέρος του διασχίζει τον Ελικώνα , ο οποίος ως γνωστό ήταν ο τόπος κατοικίας των Μουσών.

Κάθε χρόνο είναι αφιερωμένος σε μια διαφορετική Μούσα, η οποία απεικονίζεται στο μοναδικό μετάλλιο της κάθε χρονιάς, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ξεχωριστή συλλογή για ‘όσους συμμετέχουν.Το 2018 ήταν αφιερωμένος στην Μούσα της Ιστορίας Κλειώ, το 2019 στην Μούσα του Έρωτα Ερατώ το 2021 στην Μούσα της αστρονομίας Ουρανία ,το 2022 στην Μούσα των καλών τεχνών Καλλιόπη,και το 2023 ο αγώνας αφιερώνεται στην Μούσα της μουσικής Ευτέρπη.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 7 Μαίου 2023

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 59 χλμ.

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου.Η διαδρομή του δρόμου 9 Μουσών -Ευτέρπη κινείται επί ασφαλτομένου δρόμουεξ΄ολοκλήρου.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Κυριακή 7 Μαίου 2023 ,ώρα 02.00 Αγ. Άννα

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή 7 Μαίου 2023 ώρα 11.00 Δελφοί.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ : 9 ώρες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Θα υπάρχουν 9 επανδρωμένοι σταθμοι ελέγχου και τροφοδοσίας και 4 μη επανδρωμένα σημεία νερού.

ΕΠΑΘΛΑ: Το συλλεκτικό μετάλλιο με την απεικόνιση της Ευτέρπης, καθώς και τιμητικό δίπλωμα θα δοθεί σε όλους όσοι τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Επιπλέον, κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές και στις τρεις πρώτεςνικήτριες.

Κριτήρια συμμετοχής, , πρόγραμμα, , άλλες παροχές και γενικά όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις βρείτε στο site μας www.euchidiosathlos.gr

Στον αγώνα, θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, καθώς επίσης ιατρική μέριμνα με διαρκή παρουσία ασθενοφόρου και γιατρών των αγώνων.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά!

Καλές προπονήσεις , καλή προετοιμασία!

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΧΟΡΕΨΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ, ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ,ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ !

Δρόμος 9 Μουσών - μετάλλια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Run for the Kids with Disabilities 2024 - “Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία”
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
3ος Νυχτερινός Αγώνας Κουρκούλας - KOYRKOYLA NIGHT RUN
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο