Πιθανότητα απαγόρευσης των παπουτσιών του Kipchoge!

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα

Share

Τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαγόρευση του γνωστού μοντέλο Vaporfly – και όσων χρησιμοποιούν παρόμοια ή την ίδια τεχνολογία NEXT % ή 4% – έκαναν την εμφάνισή τους από μέσα ενημέρωσης, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με γνωστές ιστοσελίδες ενημέρωσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, World Athletics, έχει αναθέσει σε ειδική επιτροπή την εξέταση των συγκεκριμένων μοντέλων, και κατά πόσο αυτά υποβοηθούν το τρέξιμο με τα αποτελέσματα να αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Θυμίζουμε το συγκεκριμένο μοντέλο φορούσε ο Eliud Kipchoge όταν έσπασε το φράγμα των 2 ωρών – σε ανεπίσημο αγώνα βέβαια – αλλά και σε άλλες διοργανώσεις, η Brigid Kosgei όταν συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες με 2:14:14, αλλά και πολλοί ακόμα ελίτ δρομείς.

Ο κύριος ισχυρισμός που θέλει τα μοντέλα να θεωρούνται «απαγορευμένα» είναι ότι ο ειδικός αφρός σε συνδυασμό με το έλασμα (ή και ελάσματα) από ανθρακόνημα που συνυπάρχουν στη σόλα λειτουργούν σαν ελατήριο που υποβοηθά και ωθεί τον δρομέα που τα φοράει.

Φυσικά, στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει: Αν όντως θα ισχύσει κάτι τέτοιο, και αν μία τέτοια απόφαση θα «αγγίξει» τα ρεκόρ που έχουν ήδη σημειωθεί.

Επιπλέον, παρόμοια εξέλιξη ενδέχεται να υπάρχει, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, και για τα επαναστατικά παπούτσια στίβου (spikes) που έχει λανσάρει η ΝΙΚΕ, τα οποία φορούσε η Laura Muir όταν έσπασε το ρεκόρ Βρετανίας κλειστού στίβου στο μίλι με 4:18.75 το 2019.

Αξίζει τέλος να πούμε, πως ενώ οι περισσότεροι δρομείς που πρωταγωνιστούν στους μεγάλους αγώνες μαραθωνίου ή και μικρότερων αποστάσεων στο δρόμο φορούν το εν λόγω μοντέλο, ο Rhonex Kipruto πριν λίγες μέρες έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10χλμ. σε άσφαλτο φορώντας το “κλασικό” Takumi της adidas!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8o Poikilo Rocky Mountain - Νέα ημερομηνία
Δείτε την ανακοίνωση της διοργάνωσης
Οι νικητές και τα αποτελέσματα του αγώνα
Ρεκόρ και Έλληνες στη Βαλένθια
Σπουδαίες επιδόσεις και πολλοί Έλληνες στη Βαλένθια
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο