Αλλαγές στις προκρίσεις στα αγωνίσματα αντοχής από την World Athletics

Αλλάζει το σύστημα πρόκρισης

Share
16/07/2022 Eugene Oregon. World Athletics Championships 2022. Photos Angelos Zymaras

Σε αρκετές αλλαγές προχωρά η World Athletics σχετικά με τη διεξαγωγή των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων στίβου.

Μία από αυτές που αφορά τα αγωνίσματα των 1.500μ., των 3.000μ. στιπλ και των 5.000μ. ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που προκρίνονται οι δρομείς στον τελικό (ή στον ημιτελικό στην περίπτωση των 1.500μ.).

Τι ισχύει έως τώρα

Για την ώρα αυτό που ισχύει είναι πως στην επόμενη φάση (γύρο) προκρίνονται δρομείς, αρχικά, ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν σε κάθε προκριματική σειρά (π.χ. οι 4 πρώτοι) και επιπλέον μερικοί ακόμα με βάση το χρόνο που πέτυχαν (συγκριτικά με όλους τους συμμετέχοντες από όλες τις σειρές).

Για όσους παρακολουθούν τα Παγκόσμια πρωταθλήματα ουσιαστικά μιλάμε για αυτούς που παρουσιάζονται ως Q στην πρώτη περίπτωση (Qualified) και ως q στη δεύτερη .

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η World Athletics, και με βάση τα δεδομένα από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα δίκαιο καθώς οι δρομείς που λαμβάνουν μέρος στην τελευταία προκριματική ή ημιτελική σειρά έχουν πλεονέκτημα.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν τις επιδόσεις που έχουν σημειωθεί και καλούνται απλά να τρέξουν πιο γρήγορα για να πάρουν την πρόκριση στην επομενη φάση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο αγώνισμα των 1.500μ. για το διάστημα 2011-2022 οι δρομείς που πήραν την πρόκριση με βάση το χρόνο (q) από τη δεύτερη ημιτελική σειρά ήταν διπλάσιοι από αυτούς που ήταν στην πρώτη ημιτελική σειρά.

Από εδώ και πέρα

Πλέον, λοιπόν, θα προκρίνονται οι δρομείς μόνο με βάση τη θέση που κατέλαβαν σε κάθε προκριματική σειρά. Δηλαδή αν υπάρχουν τέσσερις προκριματικές σειρές και θα πρέπει να συνεχίσουν 24 δρομείς στον ημιτελικό, το εισιτήριο θα παίρνουν μόνο οι έξι πρώτοι από κάθε σειρά (4×6=24).

Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι σαφώς πιο δίκαιο, και πιθανότατα θα οδηγήσει τους αθλητές σε αργές κούρσες τακτικής, καθώς δεν θα τους ενδιαφέρει καθόλου ο χρόνος που θα πετύχουν αλλά μόνο η θέση που θα λάβουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα μυστικά της κατηφόρας
Συμβουλές για να τις κατακτήσετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο