Κι, όμως, το τρέξιμο σε κάνει καλύτερο… gamer!

Μία έρευνα της ASICS με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Share

Έχουμε δει πολλές φορές τις ευεργετικές επιδράσεις του τρεξίματος και της άσκησης στην υγεία, και μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ASICS μας προσφέρει μία ακόμα.

Αναλυτικά, η κορυφαία ιαπωνική εταιρεία πραγματοποίησε μία έρευνα – πείραμα καλώντας 77 κορυφαίους gamers, επαγγελματίες παίχτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών δηλαδή, και μελέτησε την επίδραση που είχε το τρέξιμο στην (ηλεκτρονική) απόδοσή τους.

Μετά από 4 μήνες συστηματικής άσκησης βρέθηκε ότι η απόδοσή τους ήταν αισθητά ανεβασμένη και το μυαλό τους λειτουργούσε καλύτερα!

Το ποσοστό της βελτίωσής τους μάλιστα έφτασε το 75% (!), ενώ σε όσους αγωνίζονταν σε παιχνίδια μυαλού η απόδοσή τους βελτίωθηκε κατά 10%. Δηλαδή βελτίωηκε και η ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα, και η μνήμη τους, αλλά και η ταχύτητα διαχείρισης νέων δεδομένων.

Επιπλέον, αυξήθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό (33%) και η συγκέντρωσή τους, η ικανότητα διαχείρισης του άγχους, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα έφτασε και η αυτοπεποίθησή τους!

Προφανώς παρόμοιες βελτιώσεις να υπάρχουν και σε άλλες γνωστικές ή εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μελέτη, η εκμάθηση μίας γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου κλπ.

Το πλάνο της έρευνας περιελάμβανε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης από τον προπονητή Andrew Kastor. Τα προγράμματα είχαν κυρίως αερόβια άσκηση και ενδυνάμωση.

Ο καθηγητής Brendon Stubb που οργάνωσε την έρευνα δήλωσε: “Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία και την σωματική και την πνευματική, όμως η επίδραση της σε γνωστικές και μαθησιακές λειτουργίες δεν έχει ερευνηθεί τόσο πολύ (όσο στις σωματικές).

Θέλαμε να εξετάσουμε, λοιπόν, την επίδραση της σε ανθρώπους που δουλεύουν πολύ με αυτές, όπως οι επαγγελματίες gamers.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν βελτίωση σε όλες τις λειτουργίες τους, καθώς η άσκηση ενεργοποιεί την αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων, αυξάνει τη ροή του αίματος στον ιππόκαμπο και στον εγκέφαλο, μηχανισμούς δηλαδή που μας βοηθούν να διατηρήσουμε μνήμες, να διαχειριστούμε πληροφορίες και να λύνουμε γρήγορα προβλήματα. Αν μάλιστα η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους mind gamers, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει με όλους εμάς.”

Για μία ακόμα φορά, λοιπόν, βλέπουμε πως η συστηματική άσκηση με τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες μας. Και πράγματι η συγκεκριμένη έρευνα έχει εφαρμογή σε όλο τον πληθυσμό από τους μαθητές που μελετούν για τις εξετάσεις τους, μέχρι και τους ενήλικες που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην εργασία τους, ή πολύ απλά να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024: 500 δρομείς από 17 χώρες
Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο