Οι νικητές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου + Ανταπόκριση

Μεγάλη νικήτρια η Κένυα, τρίτος ο Μο Φάρα στο Κάρντιφ

Share

Ο Τζόφρι Κάμγουορόρ αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στον Ημιμαραθώνιο μετά τη νίκη του σήμερα Σάββατο 26 Μαρτίου στο Κάρντιφ. Ο Κενυάτης επικράτησε σχετικά άνετα απέναντι σε μεγάλα ονόματα με τελικό χρόνο 59:10 αφήνοντας δεύτερο τον συμπατριώτη του Mπεντάν Καρόκι Μουχίρι με 59:36 και τρίτο τον μεγάλο Μο Φάρα που απογοήτευσε ως έναν βαθμό με 59:59. Μάλιστα ο Φάρα έπεσε στο νήμα μαζί με τον Αιθίοπα Αγιέλε ο οποίος σημείωσε τον ίδιο χρόνο μετρήθηκε όμως ως 4ος.

Ο Κάμγουορορ ήταν νικητής και στην περασμένη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της απόστασης πριν από δύο χρόνια.

O καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος σύμμαχος αφού ο αέρας ήταν δυνατός ενώ η θερμοκρασία ήταν σχετικά χαμηλή. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν βγήκε κάποια πολύ μεγάλη επίδοση παρά το γεγονός ότι ο νικητής μαζί με τον Καρόκι διένυσαν τα 10χλμ. από το 5ο έως και το 15ο χλμ. σε 27:31! 

Τη γραμμή του τερματισμού συνολικά πέρασαν 85 δρομείς.

Στις γυναίκες, η Κένυα έκανε το τρία στα τρία με τις Γιεστσιρτσίρ, Λίμο και Νγκούτσι να τερματίζουν στις τρεις πρώτες θέσεις του βάθρου κάτω από το 1:08. Οι χρόνοι τους ήταν αντίστοιχα 1:07:31, 1:07:34 και 1:07:54.

Συνολικά τερμάτισαν 80 γυναίκες ενώ πρώτη Ευρωπαία ήταν η Βερόνικα Ινγκλέζε από την Ιταλία στη 16η θέση σε 1:10:59.

Παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε και ο Ημιμαραθώνιος του Κάρντιφ με χιλιάδες συμμετοχές από δρομείς από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε την ανταπόκριση της Νατάσας Γιαννούση που βρέθηκε στο Κάρντιφ:

Κενυάτικη υπεροχή
“O Καμγορόρ κατάφερει να διατηρήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του ημιμαραθωνίου σε έναν αγώνα όπου την παράσταση έκλεψαν οι απότομες εναλλαγές του καιρού.

Το κρύο, ο αέρας, η βροχή και το χαλάζι που προοδευτικά εξαπλώθηκαν πάνω από την πόλη του Κάρντιφ, στην Ουαλία, δεν εμπόδισαν τον 23χρονο Κενυάτη Τζόφρι Καμγορόρ να θριαμβεύσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου IAAF/Cardiff University, ενώ στις γυναίκες η Κενυάτικη τριπλέτα στα μετάλλια θύμησε και αυτή το προηγούμενο πρωτάθλημα πριν από δύο χρόνια στη Κοπεγχάγη.

Ξεκίνημα με πτώση
Στη μεγαλύτερη δρομική διοργάνωση που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στην Ουαλία, ο Καμγορόρ ξεκίνησε επεισοδιακά τον αγώνα, μια και σκόνταψε στην εκκίνηση και σχεδόν ποδοπατήθηκε από τους υπόλοιπους ελίτ αλλά και τους δρομείς του λαϊκού αγώνα!

Σηκώθηκε όμως με την βοήθεια του Αιθίοπα Γκούγιε Αντόλα, ο οποίος επέδειξε στην περίπτωση λαμπρό αθλητικό πνεύμα, και επιδεικνύντας την εξαιιρετική του φόρμα, ανέκτησε γρήγορα τα 7 δευτερόλεπτα που είχε χάσει (ανέκτησε το χαμένο έδαφος πιάνοντας του υπόλοιπους αθλητές μέσα σε ενάμισι μόλις λεπτό!).

Ο Καμγορόρ συνέχισε απτόητος (αγνοώντας και τα γδαρμένα του γόνατα) και τελικά κατάφερε να φτάσει τους υπόλοιπους αθλητές και να τους προσπεράσει!

Ο ρυθμός του ήταν ανελέητος, ειδικά από το 10 χλμ και μετά, όταν εκμεταλλεύτηκε δύο χιλιόμετρα ευνοϊκού αέρα, στον κόλπο του Κάρντιφ, άνοιξε το ρυθμό, και από εκεί και πέρα και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του. Ο Καμγορόρ κάλυψε το 3ο πεντάρι σε 13:41! Πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 59:10. 

«Ηταν πολύ δύσκολα για μένα μετά την πτώση μου, αλλά πάλεψα σκληρά. Είμαι πανευτυχής που κέρδισα για άλλη μια φορά σε αυτό το πρωτάθλημα. Είναι πολύ καλό δείγμα για τον αγώνα των 10χλμ στους Ολυμπιακούς του Ρίο που είναι ο μεγάλος μου φετινός στόχος» δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα.

Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Βρετανός Μο Φάρα, χρειάστηκε να αρκεστεί στο χάλκινο μετάλλιο, άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα ότι μία ίωση είχε επηρεάσει την προετοιμασία του και δεν είχε μπορέσει να έρθει εδώ στο αγωνιστικό επίπεδο που θα ήθελε. Πάντως κατάφερε από την 6η θέση που ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα να ανέβει τελικά στο πόντιουμ στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα.

«Θα ήταν ωραία να έρθω εδώ και να πάρω τη νίκη, αλλά κέρδισε ο καλύτερος αθλητής της ημέρας. Ημουν μόνος σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα και αυτό δεν βοήθησε. Είνια δύσκολο να τρέχεις μόνος σου. Το Ρίο είναι πάντα ο στόχος, αυτός ο ημιμαραθώνιος είναι ένα ακόμα βήμα προς τους Ολυμπιακούς και το επόμενο διάστημα θα δουλέψω πολύ σκληρά» είπε ο Φάρα, που έχει πλέον ένα ακόμα κίνητρο στην Ολυμπιακή του προετοιμασία.

Οι γυναίκες
Στον αγώνα των γυναικών, είχαμε ένα σκηνικό σχεδόν πανομοιότυπο με το προηγούμενο πρωτάθλημα που έγινε πριν δύο χρόνια στη Κοπεγχάγη. Τρεις Κενυάτισσες η Πέρες Τσερτσιρτσίρ, η Σύνθια Τσερότιχ Λάιμο, και η Μέρι Νγκούγκι τερμάτισαν σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, με την πρώτη να περνάει την γραμμή του τερματισμού σε 1:07:31.  

Η δήλωση της δεύτερης Τσερότιχ ήταν αντιπροσωπευτική για τις συνθήκες που επικράτησαν στον αγώνα: «Ηταν δύσκολα στον αέρα και στη βροχή αλλά παρόλ’αυτά το διασκέδασα. Χαίρομαι που κέρδισα ένα μετάλλιο, ακόμα και αν δεν είνια το χρυσό! Το Κάρντιφ είναι ωραία πόλη, αλλά είχε δύο ανηφόρες προς το τέλος. Εκανα καλό αγώνα και τα πήγαμε καλά και στο ομαδικό. Οι πέντε πρώτες αθλήτριες ήταν Κενυάτισσες, γεγονός που δείχνει πόσο καλά τρέξαμε».

Λαϊκός αγώνας
Στον λαϊκό αγώνα, 16000 δρομείς αψήφισαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και ακολούθησαν τα χνάρια των πρωταθλητών, τρέχοντας δίπλα σε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της όμορφης πόλης, όπως το κάστρο του Κάρντιφ (το οποίο ειδικά για τον αγώνα αποτέλεσε το προθερμαντήριο των αθλητών, το εκθεσιακό κέντρο Millenium, ο εντυπωσιακός κυματοθραύστης, η μαρίνα, και η τεχνητή λίμνη του πάρκου Roath.

Το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια στη Βαλένθια της Ισπανίας, τώρα πλέον όμως το βλέμμα όλων είνα στραμμένο στο Ρίο.”

 Νατάσα Γιαννούση

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο