Τρεις εβδομάδες με το νέο Polar Vantage M

Δοκιμάσαμε το νέο Vantage M και το παρουσιάζουμε

Share

Η Polar φαίνεται να αλλάζει τη φιλοσοφία της στα top of the line ρολόγια της διαφοροποιώντας το μενού και κάποιες λειτουργίες, αλλά, κυρίως, το στιλ.

Την τελευταία χρονιά, λοιπόν, γνωρίσαμε τη νέα σειρά Vantage που περιλαμβάνει δύο διαφορετικές εκδόσεις, τη Vantage V και τη Vantage M.
Από τη μία η έκδοση V πρόκειται για μία πιο πλήρη, δρομική, αλλά και σημαντικά πιο ακριβή πρόταση, ενώ η M είναι μία σαφώς πιο προσιτή πρόταση τόσο για δρομείς όσο και για multisport επιλογές.

Για τρεις εβδομάδες είχαμε στην κατοχή μας το Vantage M κάνοντας… παρέα, όχι μόνο στις προπονήσεις μας, οι οποίες ήταν ως επί των πλείστων δρομικές, αλλά και στην καθημερινότητά μας, όπου άλλωστε έχει πολυεπίπεδη εφαρμογή! Άλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω τελικά (και) αυτό το στόχο έχει.

Απ’ την αρχή
Από τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το διάσημο πλέον «Unboxing» το Vantage μας κέρδισε! Γοητευτική εμφάνιση με λιτές γραμμές, στρογγυλό, συμμετρικό, καθαρές γραμματοσειρές. Ο συνδυασμός με το μαύρο λουράκι συνθέτει ένα ακόμα πιο σοβαρό προφίλ (φυσικά υπάρχουν αρκετές επιλογές στα χρώματα όσον αφορά τα λουράκια). Όγκος και βάρος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα που δεν κουράζουν.

Τι διαθέτει το V συγκριτικά με το Μ
– Οθόνη αφής
– Μετρήσεις αποκατάστασης
– Μεταλλικά κουμπιά
– Δυνατότητα δημιουργίας/καταγραφής/αποθήκευσης διαδρομών
– Αρκετά μεγαλύτερη τιμή

Το σετάρισμα του ρολογιού ήταν εξαιρετικά απλό. Υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα όλο το «στήσιμο» να γίνει είτε στο ίδιο το ρολόι, είτε σε υπολογιστή, είτε μέσω του App της Polar, PolarFlow.

Η δυνατότητα του στησίματος του ρολογιού μόνο από το ρολόι μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμα μεγάλη εξοικείωση με εφαρμογές σε κινητά ή υπολογιστές.

Αρχική οθόνη
Το display της αρχικής οθόνης προσφέρει πέντε επιλογές. Έτσι, κάτω από την ένδειξη της ώρας (η οποία μπορεί να αλλάξει από αναλογική σε ψηφιακή) μπορεί κανείς να βλέπει ανά πάσα στιγμή τους καρδιακούς του παλμούς, το τρέχον ποσοστό της ημερήσιας του δραστηριότητας, το επίπεδο της προπονητικής του κατάστασης (θα το δούμε αναλυτικά στη συνέχεια) ή το χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη προπονητική του μονάδα.
Οι παροχές αυτές έχουν πρακτική αξία καθώς προσφέρουν μία συνεχή ανατροφοδότηση για την κατάσταση που βρίσκεστε, δίνοντας συνεχώς κίνητρο όχι μόνο για προπόνηση αλλά και για κίνηση στην καθημερινότητά σας. Πιστέψτε μας, σε εμάς αυτό λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό.

Επίπεδο προπονητικής κατάστασης
Εδώ η Polar προσπαθεί να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας και να μας κρατά σε μία προπονητική «επαγρύπνιση». Διαχωρίζοντας τις καταστάσεις σε  Detraining (απώλεια προπόνησης ή πιο απλά “υποπροπόνηση), Maintaining (συντήρηση), Productive (παραγωγική περίοδος) και Overreaching (Υπερπροπόνηση) σας βοηθά να αντιληφθείτε σε ποια φάση βρίσκεστε και είτε να αυξήσετε την προπόνησή σας, είτε να διατηρήσετε την ίδια ένταση και συχνότητα, είτε να την περιορίσετε.

Για να εξάγει φυσικά τα παραπάνω αποτελέσματα χρησιμοποιεί τα δεδομένα της φυσικής σας κατάστασης που εισάγετε εσείς στο στήσιμο (Set up) του ρολογίου, αλλά και αυτά που “διαβάζει” από τις προπονήσεις σας (καρδιακοί παλμοί, καρδιακές ζώνες που κινείστε στις προπονήσεις, συχνότητα προπονήσεων κλπ.).

Προπόνηση
To γεγονός ότι το GPS είναι ανανεωμένο, αλλά και το ότι ο δέκτης της καρδιακής συχνότητας είναι ενεργοποιημένος 24-7 κάνει την έναρξη της προπόνησης πολύ άμεση. Οι επιλογές για το είδος της δραστηριότητας είναι πολλές και συγκριμένα 14 (τρέξιμο, τρέξιμο στο διάδρομο, ποδηλασία, ποδηλασία σε κλειστό χώρο, ορεινή ποδηλασία, κολύμβηση, προπόνηση ενδυνάμωσης, κρόσφιτ, περπάτημα, hiking, άλλες δραστηριότητες σε κλειστό ή αντοιχτό χώρο, τρίαθλο, multisport). Σε όλες υπάρχει καταγραφή των σημαντικότερων παραμέτρων (χρόνος, μερικός, χρόνος, καρδιακοί παλμοί, απόσταση κ.ά.).

Στις προπονήσεις που περιλαμβάνουν τρέξιμο οι ενδείξεις αφορούν στον χρόνο προπόνησης (μερικό, ολικό), στο ρυθμό (στιγμιαίο, μέσο, μέγιστο), υψόμετρική διαφορά, απόσταση, καρδιακούς παλμούς (τρέχουσα τιμή, διακύμανση, μέση τιμή) αλλά και την ώρα. Κάθε «οθόνη» περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερις διαφορετικές ενδείξεις και φυσικά αυτό είναι κάτι που διαμορφώνεται από τον χρήστη.

Περνώντας όλα τα δεδομένα στο Polar flow όλα γίνονται πολύ εύκολα! Η πληροφόρηση για όλα τα δεδομένα αναπτύσσεται εξαιρετικά αναλυτικά, το προπονητικό πλάνο παρουσιάζεται ολόκληρο με μία σειρά από διαγράμματα και γραφήματα. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο τεστ δεν θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το Flow. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ χώρο. Θα πούμε απλά πως είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα βοηθήσει σημαντικά όποιον το χρησιμοποιεί να αναλύει όλα τα δεδομένα της προπόνησής του, να προλαμβάνει την υπερπροπόνηση, να ελέγχει το επίπεδο της βελτίωσής του, να ανατρέπει τη στασιμότητα και να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην προπόνηση και στον προγραμματισμό του. Μάλιστα, δίνει σαφείς γραπτές οδηγίες στην οθόνη του ρολογιού που θα σας οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση.

Οι μετρήσεις
Το Vantage M ήταν αρκετά αξιόπιστο σε όλο το φάσμα των μετρήσεών του. Όσον αφορά το GPS που συνήθως αποτελεί και το κυριότερο παράγοντα είδαμε υψηλό ποσοστό ταύτισης της μέτρησης σε γνωστές και μετρημένες διαδρομές, ακόμα και σε μέρες με συννεφιά και σκόνη ή σε διαδρομές με αρκετά δέντρα. Η ταχύτητα λήψης σήματος δε ήταν απίστευτα γρήγορη.
Σχετικά την καρδιακή συχνότητα, η οποία γίνεται χωρίς τη χρήση ζώνης, η απόκρισή του ήταν αρκετά καλή κυρίως στην προπόνηση με συνεχόμενο τρέξιμο. Σε διαλειμματικές υπήρχε απώλεια, κυρίως στη φάση της απότομης πτώσης της τιμής (κατά το διάλειμμα στις διαλειμματικές) σε σύγκριση με τη μέτρηση με το χέρι (καρωτιδική αρτηρία). Ωστόσο, γρήγορα ερχόταν η ισορροπία. Φυσικά, η λειτουργία της μέτρησης από τον καρπό χωρίς ζώνη είναι ακόμα κάτι που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες (δέσιμο ρολογιού, χρώμα δέρματος, κατάσταση δέρματος κ.ά.).

Παρομοίως, αρκετά αξιόπιστο είναι και με άλλες μετρήσεις που αφορούν στο υψόμετρο (υψομετρικές διαφορές σε κάθε προπόνηση), αλλά στη συχνότητα των διασκελισμών (Cadence), δεδομένα που παρουσιάζονται σε κάθε παρουσίαση της προπόνησης.

Μπαταρία
Το δυνατό του σημείο! Η Polar εξέλιξε σημαντικά αυτό το κομμάτι αποδίδοντας καρπούς σε βαθμό που δεν περιμέναμε. Εκτός από το ότι το ρολόι φορτίζει πολύ γρήγορα (σε λιγότερο από 30’ φτάνει από το άδειασμα στο 100%), η διάρκεια της μπαταρίας με καθημερινή χρήση ξεπέρασε τις 10 μέρες!

Συνολικά
Σίγουρα ένας δρομέας θα κάλυπτε τις ανάγκες του με το νέο Vantage M, αν και σαφώς η επιλογή του V θα του έδινε περισσότερες δυνατότητες σε πιο τεχνικά ζητήματα και κυρίως σε off road διαδρομές (π.χ. βουνό). Το Μ ωστόσο, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα με την ίδια αξιοπιστία τόσο στις μετρήσεις όσο και σε επίπεδο κατασκευής, ενώ έχει πολύ χαμηλότερη τιμή.
Γι’ αυτούς που τώρα ξεκινούν τη συστηματική άσκηση ή το τρέξιμο, το Vantage Μ θα γίνει ένας υπερπολύτιμος οδηγός όχι μόνο για την προπόνηση, αλλά και τη διαχείριση της καθημερινότητας. Με λίγα χρήματα παραπάνω από άλλα, πολύ πιο απλά ρολόγια της αγοράς, θα τους δώσει μία μεγάλη γκάμα παροχών, ταχύτητα, αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και ένα πραγματικό κίνητρο, αλλά και σύμβουλο για τις προπονήσεις τους!

Τιμή Vantage M: 319,90€
Τιμή Vantage V: 549€

Εταιρεία διάθεσης: Science Technologies Organisation, τηλ.: 210 9690592-4, www.sciencetechnologies.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
Με το PUMA Fast-R Nitro Elite 2, θα φτάσεις εκεί που θες: στην κορυφή!
Επιστροφή ενέργειας και αντικραδασμική προστασία για δρομείς υψηλών επιδόσεων
Saucony Ride 17
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο